-
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
jest większy i rzadszy, jak równie\ następuje ze zwiększoną częstotliwością.
Porównując zdrowie Afrykańczyków ze zdrowiem mieszkańców Zachodniej Europy,
wyciągnął on wniosek, \e obecność błonnika roślinnego ma znaczenie w
zapobieganiu pewnych chorób jelita grubego, między innymi raka odbytnicy.
Zanotował tak\e, \e "stę\enie cholesterolu w surowicy wzrasta, gdy z diety usunie się
błonnik roślinny. Natomiast \ywność bogata w błonnik lub celulozę obni\a stę\enie
cholesterolu w surowicy". To odkrycie zapoczątkowało serię dyskusji i badań, które
trwają po dziś dzień. Historię błonnika roślinnego spopularyzowały środki masowego
Strona 30
731
przekazu. Zarówno w telewizji, czasopismach, jak i gazetach pojawiły się przepisy
kulinarne zawierające du\ą ilość błonnika. Trzeba pamiętać jednak, \e są ró\ne
rodzaje błonnika roślinnego, działające w ró\ny sposób na poprawę zdrowia. Dla
przykładu, błonnik zawarty w ziarnach pszenicy skraca czas przebywania jedzenia w
przewodzie pokarmowym. Jest on po prostu naturalnym środkiem rozwalniającym.
Zasada ta nie ma jednak zastosowania w przypadku kontroli poziomu cholesterolu. Z
przeprowadzonych dotychczas badań zdecydowanie wynika, \e otręby owsiane, a
więc błonnik w nich zawarty, są najlepsze dla tych osób, którym zale\y na
utrzymywaniu poziomu cholesterolu poni\ej granicy zagro\enia. Większości z nas
znana jest mÄ…ka owsiana. PrzyrzÄ…dza siÄ™ jÄ… poprzez parowanie ziaren owsa, a
następnie mielenie ich tak, by powstały płatki. Te z kolei rozdrabnia się i przesiewa
tak, by powstała miałka mąka i gruboziarniste otręby owsiane. Otręby owsiane w
odró\nieniu od pszennych składają się głównie z rozpuszczalnego błonnika roślinnego
i dlatego przyczyniają się do obni\enia poziomu cholesterolu, podczas gdy otręby
pszenne składają się głównie z nierozpuszczalnego błonnika i nie posiadają tych
właściwości. Tabela na końcu tego rozdziału pokazuje, jaką zawartość błonnika mają
poszczególne produkty \ywnościowe. Poza zawartością błonnika roślinnego, otręby
owsiane posiadają inne wartości od\ywcze. Zawierają du\o białka, węglowodanów
dostarczajÄ…cych organizmowi energii oraz tiaminy i witaminy B. Trzeba jeszcze
dodać, \e podczas gdy otręby owsiane obni\ają znacznie poziom cholesterolu
całkowitego i cholesterolu LDL, nie obni\ają wcale poziomu HDL'u. Ponadto
pomagają równie\ utrzymać poziom glukozy u cukrzyków. Dr A.P. Croot razem z
naukowcami z Uniwersytetu w Utrecht w Holandii przeprowadził doświadczenie, w
którym przez 3 tygodnie podawano ochotnikom do spo\ycia chleb z płatków i mąki
owsianej. W ciągu zaledwie 3 dni przeciętny poziom cholesterolu u uczestników
doświadczenia spadł z 251 na 223 mg/dl. Kiedy ci sami uczestnicy powrócili do
normalnego pieczywa, poziom cholesterolu powrócił do początkowej wysokości.
Naukowcem, którego działanie otrąb owsianych zainteresowało chyba najbardziej, był
dr James Anderson z Uniwersytetu Kentucky w Lexington. Przeprowadził szereg
badań w ściśle kontrolowanych warunkach klinicznych. W jednym z takich badań
udział wzięło 6 mę\czyzn, przebywających w szpitalu na oddziale specjalizującym się
w procesach przemiany materii. Podawano im przez 6 dni dietÄ™ kontrolnÄ…, a potem
przez 21 dni dietę z dodatkiem 100 gramów otrąb owsianych. Poziom cholesterolu we
krwi był stały przy diecie kontrolnej i wynosił przeciętnie 280 mg/dl. Oznaczało to, \e
mę\czy%7ńni ci nara\eni byli na choroby wieńcowe. Po dodaniu otrąb owsianych do
\ywności poziom cholesterolu spadł przeciętnie o 22,8% po dwóch tygodniach i
utrzymywał się na tym poziomie a\ do powrotu pacjentów do domu. W warunkach
domowych stosowali oni nadal dietę bogatą w błonnik roślinny i spo\ywali dziennie
50 gram otrąb owsianych. Poziom cholesterolu pozostał nadal obni\ony. Wyniki tych
badań wykazały, \e działanie otrąb podobne jest do działania takich lekarstw, jak
colestipol lub cholestyramina. Badania dr. Andersona wykazały równie\ znaczny
spadek stę\enia "złego" LDL'u i znaczne podwy\szenie stę\enia ochronnego HDL'u
Strona 31
731
przy stosowaniu diety bogatej w otręby owsiane. Jakie znaczenie mają wyniki tych
badań dla przeciętnego człowieka? Zakładając, \e są to wyniki prawidłowe, proste
działanie arytmetyczne pokazuje, \e ka\dy, kto ma poziom cholesterolu całkowitego
na wysokości 265 mg/dl mo\e oczekiwać, i\ spo\ycie 3 babeczek z otrąb owsianych
dziennie obni\y ten poziom do 200 mg/dl. Jak działają otręby owsiane? Nikt nie wie
na pewno. Wiadomo jednak, \e spo\ywanie otrąb owsianych powoduje zwiększone
wydalanie z organizmu kwasów \ółciowych, które wytwarzane są z cholesterolu przez
wątrobę. Im więcej kwasu jest wydalanego, tym więcej musi go wątroba
wyprodukować. Do tego celu potrzebny jest cholesterol, który jest przez wątrobę
wyciągany z krwi, a w konsekwencji z całego cholesterolu w arteriach. 1rodowisko
medyczne zgadza się jednomyślnie, \e otręby owsiane obni\ają poziom cholesterolu
dzięki zawartemu w nim rozpuszczalnemu błonnikowi roślinnemu. Z badań
porównujących działanie otrębów i leków, takich jak wymienione ju\ colestipol i
cholestyramina wynika, \e lekarstwa te w pewnym sensie "naśladują" naturalne
działanie otrąb owsianych. Dr Bruce Kinosian z Uniwersytetu w Maryland porównał
skuteczność działania otrąb owsianych z wy\ej wymienionymi lekami u pacjentów ze
znacznie podwy\szonym poziomem cholesterolu. Stwierdził w artykule,
opublikowanym w "Journal of the American Medical Association", \e zastosowanie
odpowiedniej diety w leczeniu ze spo\yciem otrÄ…b owsianych jest nie tylko bardziej
udane ni\ leczenie farmakologiczne, ale równie\ jest du\o mniej kosztowne.
Dodatkowe zalety otrąb owsianych Nie ma nic w tym dziwnego, \e otręby owsiane
posiadają inne, dobroczynne właściwości oprócz obni\ania poziomu cholesterolu. Dr [ Pobierz całość w formacie PDF ] - zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- matkadziecka.xlx.pl